Kaikki sivustolle lataamasi tiedostot siirretään automaattisesti materiaalipankkiin. Työkalupalkista löytyvän Materiaalipankki -painikkeen kautta pääset mm. muokkaamaan ja poistamaan tiedostoja. Materiaalipankki aukeaa uuteen välilehteen.
Materiaalipankki toimii sivukartan mukaisesti. Tiedosto tallennetaan sen sivun alle johon se ladataan. Näin käyttäjän ei koskaan tarvitse miettiä materiaalipankin rakennetta tai luoda erillisiä kansioita. Voit valita alasvetovalikosta haluamasi sivun, jolloin näet kaikki sivulla käytössä olevat tiedostot.
Sivuvalikon alimmaisena näkyy kohta Toiminnot, jossa on valinnat Roskakori ja Ei-käytössä olevat. Roskakorista voit poistaa tiedostoja lopullisesti. Ei-käytössä olevat -toiminto hakee koko sivustolta kaikki tiedostot jotka eivät ole käytössä.
Tiedostot ladataan sivukartan lisäksi kielien mukaan. Eli jos tiedosto ladataan suomenkieliselle sivulle, listataan se ainoastaan suomenkielisellä puolella.
Jos tämä valinta on kyllä, näytetään listauksessa sivulle linkitetyt tiedostot. Nämä ovat tiedostoja, jotka on alunperin ladattu jollekin muulle sivulle. Oletuksena valinta on ei, sillä linkitysten haku hidastaa materiaalipankin toimintaa.
Voit valita minkä arvon mukaan tiedostot järjestetään. Oletuksena nämä järjestetään aakkosjärjestykseen.
Voit valita haluatko nähdä kuvat suoraan listauksessa. Esikatselukuvien lataaminen saattaa hidastaa materiaalipankkia, joten valinta on oletuksena Älä näytä. Tällöin näet kuvien esikatselun viemällä hiiren tiedostonimen päälle. Esikatselukuvat näytetään vain JPG, PNG ja GIF -tiedostoilla.
Voit rajata materiaalipankin näyttämään vain itse lataamasi tiedostot. Tämä toiminto helpottaa ja nopeuttaa materiaalipankin käyttöä etenkin laajoilla sivustoilla.
Mikäli syötät hakusanan, yliajetaan kaikki muut valinnat. Hakusanan tulee olla vähintään kolme merkkiä pitkä. Jos hakusana on syötetty, näkyy se toimintojen alla punaisena.
Voit ladata tiedoston suoraan materiaalipankkiin haluamallesi sivulle. Älä käytä toimintoa kuvissa, sillä materiaalipankkiin ladattuja kuvia ei pienennetä. Jos lataat pakatun tiedoston (ZIP), puretaan se automaattisesti.
Klikkaamalla tiedostonimeä, saat tiedoston avattua selaimessa. Mikäli kyseessä on kuvatiedosto (JPG, PNG tai GIF), näet esikatselukuvan viemällä hiiren tiedostonimen päälle.
Tästä näet sivun, jonne tiedosto on alunperin ladattu.
Tiedoston tyyppi, eli tiedostopääte.
Tiedoston koko megabitteinä (Mb).
Tästä kohdasta näet, onko tiedostolle (yleensä kuvalle) annettu oletus vaihtoehtoiseksi tekstiksi. Voit muokata tätä arvoa kynällä (Tiedoston muokkaus).
Mikäli arvo on kyllä, tiedosto on käytössä sivustolla etkä voi sitä poistaa. Kun klikkat kyllä -linkkiä ja odotat liikuttamatta hiirtä, näet kaikki sivut ja moduulit johon tiedosto on linkitetty.
Viimeisin aika kun tiedostoa on muokattu.
Viimeisin käyttäjä joka on tiedostoa muokannut.
Tällä painikkeella voit muokata tiedostoa. Voit vaihtaa seuraavat arvot:
Tiedostonimi
Anna uusi tiedostonimi ilman tiedostopäätettä. Tuo tiedosto -toiminnolla tuodut kuvat saavat pelkän numerosarjan nimekseen, joten tällä toiminnolla saat vaihdettua tiedostonimen hakukoneystävällisemmäksi. Foxyssa linkit eivät rikkoudu, eli voit huoletta vaihtaa tiedostonimen.
Vaihtoehtoinen teksti (oletus)
Tätä arvoa käytetään lähtökohtaisesti kuvatiedostojen kohdalla. Kun haet editorilla kuvan materiaalipankista, annetaan tämä arvo kuvan Vaihtoehtoiseksi tekstiksi (ALT). Kun teet editorilla sisällön ensimmäistä kertaa, muista antaa kullekin kuvalle vaihtoehtoinen teksti, jotta se tallentuu myös materiaalipankkiin (eikä sitä tarvitse syöttää erikseen kaikille sivuille).
Oletustekstin voi asettaa myös muillekin tiedostoille, mutta tällöin siitä on hyötyä lähinnä päivittämisessä. Arvoon voi syöttää esimerkiksi tarkemman kuvauksen tiedostosta, jolloin sitä voi käyttää mm. tarkennuksena ja hakuehtona tiedostonimen lisäksi (esimerkiksi tiedoston nimi voi olla menu.pdf ja vaihtoehtoisena tekstinä viikottain vaihtuva lounaslista, jolloin materiaalipankin hakutoiminnon avulla oikea tiedosto löytyy helpommin).
Valitse tiedosto
Voit korvata tiedoston tällä valinnalla. Toiminto on kätevä esimerkiksi viikottain vaihtuvien lounaslistojen kanssa. Foxyssa linkit eivät rikkoudu, eli voit huoletta korvata tiedoston. Älä korvaa kuvia, jos ne eivät ole saman mallisia, koska suoraan materiaalipankkiin ladattuja tiedostoja ei pienennetä.
Valitse kieli / Valitse fyysinen sijainti
Voit vaihtaa tiedoston sijaintia sivukartassa. Voit esimerkiksi siirtää roskakorista tiedoston jollekin toiselle sivulle.
Tällä painikkeella voit ladata tiedoston omalle koneellesi.
Mikäli painike on näkyvissä tiedoston kohdalla, voit siirtää tiedoston roskakoriin. Jos painike ei näy, tiedosto on käytössä jollain sivulla eikä sitä voi poistaa. Mikäli painike on harmaa, sinulla ei ole oikeutta poistaa tiedostoa.
Vain roskakorista löytyvällä Tiedoston poisto -painikkeella voit poistaa tiedoston lopullisesti. Mikäli painiketta ei näy, tiedosto on käytössä jollain sivulle eikä sitä voi poistaa. Roskakorin ylimmäisenä löytyy valinta Tyhjennä roskakori, jolla saat poistettua kaikki roskakorista löytyvät tiedostot.
Luku kertoo kuinka monta tiedostoa antamillasi hakuehdoilla löytyy.
Luku kertoo miten paljon palvelintilaa tiedostot antamillasi hakuehdoilla vie.
Luku kertoo kuinka monta tiedostoa sivustollasi on yhteensä.
Luku kertoo paljon palvelintilaa kaikki tiedostot vievät. Mikäli arvo on punainen, on palvelintilasi täyttynyt. Foxyyn kuuluu oletuksena 1Gb (1000Mb) tilaa. Jos tarvitset lisätilaa, ota meihin yhteyttä.
Kun muokkaat sisältöä editorilla, on käytössäsi karsittu materiaalipankki tiedostojen linkitystä ja kuvien lisäystä varten. Täältä on poistettu mm. mahdollisuus tiedostojen poistoon ja muutama valintakenttä. Voit hyödyntää valmiita tiedostoja useammalla sivulla, jolloin niiden päivitys onnistuu helposti materiaalipankin kautta (mm. lounaslistat).
Mikäli tiedostot on nimetty järkevästi ja tiedät mitä haet, reaaliaikaisen hakukentän avulla löydät nopeasti halumasi tiedoston.
Kuvaa ei pienennetä, mikäli lataat sen suoraan materiaalipankkiin. Lataa kuvat lähtökohtaisesti editorin kautta.
Mikäli alkuperäinen sivu on poistettu, siirtyy siellä olleet tiedostot roskakoriin. Tällöin tiedosto on todennäköisesti linkitettynä jollekin toiselle sivulle tai johonkin moduuliin. Vaihda sivun fyysinen sijainti muualle, tai poista tiedoston linkitykset joka paikasta.
Kiinnostuitko Foxysta? Tuliko sinulle kysyttävää järjestelmän toiminnasta? Haluatko pyytää tarjouksen vai kenties tunnukset demosivustollemme? Ota meihin yhteyttä, niin autamme mielellämme!
Web Designer
Matti Hautaniemi
matti.hautaniemi @ mainossynergia.com
puh. 040 724 0806